Allan Price Science Commons & Research Library

University of Oregon

The Allan Price Science Commons (PSC) and Research Library creates an inviting identity for the Lokey Science Complex as a glass enclosed pavilion containing a social commons café and event space overlooking and connecting to the subterranean research library and landscaped courtyard. The PSC is a hub of student activity with a technologically robust, dynamic learning environment for learning and discovery that reflects a 21st Century paradigm.

Size: 40,895 sf
Location: Eugene, OR
Completion: September 2016
Stat: LEED Gold

Awards:
2018, AIA Portland, Merit Award
2017, AIA, ALA Library Awards
2017, AIA, CAE Education Facility Design Awards
2017, IIDA OR, Education Honorable Mention
2017, SCUP Honor Award

The commons contain glass-enclosed, quiet spaces for individual study and open social spaces, including a café and event space. The facility also includes additional discipline-specific rooms with resources to support discovery and hands on learning, modeled after the current anatomy resource room.

The student-centered design promotes experimentation, collaboration and investigation. Spatial flexibility, with classrooms that reconfigure into study groups and informal learning arrangements, extends opportunities for collaboration across diverse user groups. Science-specific group study rooms support collaboration, tutoring and hands-on learning.

The tight positioning of the Science Commons, though central to the campus core, presented unique challenges and spatial constraints for the design ahead. A digital technology lab and new teleconferencing services support distance instruction and to enable better researcher connections with the global scholarly community.

Shiley-Marcos Center for Design & Innovation

SWOCC Health & Science Technology Center

Rainier Science & Technology Building